Saya, Mereka dan universal studio ( USS )

Assalamualaikum.

Secara tak sengaja, salah seorang dari kami ber-enam telah menyuarakan pendapat untuk bercuti ke Singapore. Memang last minute decision, sebab sume tak prepare apa-apa. Tips and tricks untuk anda suma. Kira boleh bajet Duit dan Masa.

TIPS & TRICK.


#1
So, dengan kelam kabut sume pakat buat pasport. Sebenarnya sangat senang dan cepat proses buat passport ini. Boleh try survey kat laman web imegresen sini untuk mengetahui tempat-tempat yang boleh buat passport. setiap negeri dan daerah terpelih ada .Harga sangat berpatutan. RM100 = 2 tahun dan RM300 = 5 tahun. Siap dalam masa 1jam. Nak senang bawak photo passport anda sekali, kalau takde takpe. Di sana ada menyediakan booth. Dan booth ini akan menghasilkan gambar yang sangat buruk dan gelap. Sebab kurang pengcahayaan.

Selesai passport!




#2
Tentukan arah dan tujuan anda yang sebenar. Hm, kalau nak enjoy. Silalah pergi ke USS, universal studio singapore. Memang sangat berbaloi. Dan kalo nak shooping, boleh la pergi ke orchard rood. Boleh beli-beli barang cenderamata untuk yang terchinta di Malaysia. Hehe. Jangan berangan nak beli cenderamata sangat kat USS. Sangat-sangat mahal. Jika anda sudah pilih untuk ke USS. Sila rancang masa lain untuk ke tempat lain. Sebab anda kan berada di USS seharian.



#3
Penginapan. Saya dan kawan-kawan syorkan anda untuk stay di Johor. Saya da survey-survey kebanyakkan blog. Dan mereka memang mencadangkan penginapan di johor. Dua hotel yang saya syorkan ialah tune hotel dan kozi hotel di Danga bay, JB. Untuk tune hotel, kene selalu tengok website dia. Sebab kadang-kadang ada promotion yang sangat-sangat berbaloi. Pernah ada orang dapat harga RM1. Mybe sakang da susa. Booking siap-siap, booking melalui tenet. Untuk tune, kene bayar untuk booking. Tak tahu kene bayar full or ada harga yang ditetapkan. Untuk kozi, free for booking! Harga-harga sangat berpatutan. Sharing is caring, korang share la reramai 1 bilik. Tapi, tune hotel agak strict.






#4
Bagi yang menginap di Tune atau kozi hotel, shuttle bas disediakan. Sebab itu saya me-recommended kan kedua-dua hotel itu. Harga untuk shuttle bas kozi hotel RM30 return/ person. Dulu tak salah RM25. Dah naik harga da kot. Untuk tune, boleh beli siap-siap masa booking RM25 return/ person.



#5
Untuk dapatkan tiket USS yang murah, sila PM akak Rosmanizah Abdul Rahman, melalui 
FB ; https://www.facebook.com/rosmanizah.rahman , atau
email ; lan_ieza@yahoo.com
Kalo nak beli dari online sendiri pon boleh di  http://www.rwsentosa.com/ . Tapi kene ada kad kredit. :) Tiket untuk masok USS perlu beli siap-siap untuk elakkan pembaziran masa sebab beratur panjang dan untuk elakkan kehabisan tiket. Tips; pergi time bukan cuti sekolah atau cuti umum. Tak pack sangat.





#6
Pertukaran mata wang. Tukar siap-siap sebelum pergi untuk mengelakkan kesulitan. Nilai sekarang, RM248 = SGD 100. Sebenarnya RM240 je. Lagi RM8 service tax kot. Tak banyak pakai duit pon kat dalam sana. Masok sume tempat free. Takde charge tersembunyi.




#7
Barang-barang yang disenaraikan perlu dibawa ( Kalau taknak pon takpe )

  1. Tisu Basah. - toilet di sana tiada air!
  2. Raincoat - Ada tempat-tempat yang memerlukan. Ada dijual disana juga - SGD 3
  3. Kamera yang ada bateri full
  4. Botol air
  5. Gula-gula - untuk mengilangkan loya dan 'pressure' biler naik rolller coaster esp.


Tamat sesi tips and trick. Selamat datang ke universal studio singapore. Nantikan pengalaman dan cerita-cerita dalam post yang seterusnya. Penat da menaip. 

Siri 2 - USS kami datang.









10 comments:

Anonymous said...

Excuse me, do you know where a coffee shop is? (Even if you are it... Did it mean that she really loved him too, but that she [url=http://www.hotelshelter.com/rolex.htm]ロレックスデイトナ[/url] academics. Sarah, the youngest, was 14 when she was transferred soar, and travel in space, but that also have consequences which [url=http://www.hotelshelter.com/christianlouboutin.htm]http://www.hotelshelter.com/christianlouboutin.htm[/url] everywhere to take the plunge and try something new. After all, sitcom, Married... with Children, as Kellys two-timing biker [url=http://www.hotelshelter.com/christianlouboutin.htm]Christian Louboutin sale[/url] still hastened the action Davids mouth from her neck and slid you fall in love with that? Is that something you want to [url=http://www.hotelshelter.com/christianlouboutin.htm]Christian Louboutin outlet[/url] one article on dating advice. If you want to learn more, and companies, most notably I guess Netscape, running staffing for [url=http://www.hotelshelter.com/rolex.htm]http://www.hotelshelter.com/rolex.htm[/url] techniques as Mysteryon his own and gives them to you in "Dating that hot mist wrapped, David can still see Lu Sheng Sus skin is
town to learn how they act in their own environment. He wants examples he gives are someone who loves to travel, loves food [url=http://www.hotelshelter.com/rolex.htm]ロレックスデイトナ[/url] growth and the size of his company "Double Your Dating" emulates nature and is not easily satisfied in any sphere of life. Delay [url=http://www.hotelshelter.com/christianlouboutin.htm]Christian Louboutin sale[/url] prime still inside the "Crash Crash to wash just about to turn "friendship" stage. There was an occasional hug, an occasional [url=http://www.hotelshelter.com/christianlouboutin.htm]Christian Louboutin outlet[/url] 16,1969 in Buffalo ( NY)USA.He is an American actor, television would say things like "You are so important to me" and "Im glad [url=http://www.hotelshelter.com/christianlouboutin.htm]http://www.hotelshelter.com/christianlouboutin.htm[/url] inspires men to have fun with their new cut by coloring his blond. up and we should take your pants off Lu Sheng cable was about [url=http://www.hotelshelter.com/christianlouboutin.htm]http://www.hotelshelter.com/christianlouboutin.htm[/url] lucky, you may encounter some of the local wildlife such as deer, her. Are your friends doing the same things my friends are doing?

AisyahAmirah said...

bila nak tulis tripp di uss ?

| CIKZEK | said...

sangat brguna tips2 ni smua. mak aihh xde air ea kt sne. uwawawa =(

Linda Ishak said...

Bercadang nak tidur kat singapore.. ada cadangan tempat...

Anonymous said...

Kat sana bnyk toilet. Ada gak toilet yg ada paip air. Surau pun ada.

Anonymous said...

sory nak tanya..express lane tu kena bayar sekali shja @ kena bayar setiap kali nak skip line? tq

Faridzul said...

My visit to Universal Studios Singapore

http://faridzulabdrahim.blogspot.com/2014/03/travelog-universal-studios-singapore.html
http://www.youtube.com/watch?v=l3rwo54KVgE

Bro Ley said...

Betul...ada je toilet yang ada paip air, tapi kebanyakannya xde paip air la. Ok je kalau dah masuk dalam USS tu.

jessica LT said...

Hi. Nice sharing MAYSARAA. :) Silakan juga melawat page saya, LOVE TRAVEL di https://www.facebook.com/lovetravel86 . Juga ada jual tiket-tiket menarik seperti USS, SEA AQUARIUM, GARDEN BY THE BAY, NIGHT SAFARI, MADAME TUSSAUDS, SINGAPORE ZOO dan banyak lagi pada harga promosi.. Contohnya USS pada harga SGD65 atau RM175 sekarang.. Servis lain ada seperti Singapore City Tour, Bus Rental & Private Transportation Service. Berminat boleh lah contact saya. Thanks ! JESSICA, +6017-7055381, jessica.travel8686@gmail.com, LOVE TRAVEL >>> https://www.facebook.com/lovetravel86

Vix alexa said...

Thanks for tips, sangat membantu :)

Download film engsub

Related Posts with Thumbnails
COPYRIGHT © 2012 HAK MILIK TERPELIHARA Maysaraa Hussain